Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Szavazás
Házhozszállítás
Blog
2018.05.20 08:56

Így teheted biztonságosabbá az otthonodat életvédelmi relével!

Egy összkomfortos otthon alapjaihoz elengedhetetlen, hogy áram legyen a házban.

Árammal működik a hűtő, a televízió, a kenyérpirító, a mosógép, de sok gáztűzhely is. Amennyire nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz az áram, annyira veszélyes is, hiszen egy zárlat vagy véletlen baleset során akár komoly baj is történhet. Azonban egy életvédelmi relé beszerelésével biztonságosabbá teheted az otthonodat. Óhatatlan, hogy egy áramkimaradást vagy egyéb meghibásodást követően a készülékek zárlatosak lesznek és bárkit megrázhatnak, de az is előfordulhat, hogy a vizes kézzel megfogott hajszárító vacakol, esetleg kisgyermek nyúl bele véletlenül a konnektorba. A Fi relé viszont megóv téged és a családodat attól, hogy hasonló tragédia történjen.

Bármennyire is óvatos és körültekintő vagy, az áramütést nem minden esetben tudod elkerülni, ugyanis ezen a téren a véletlenek komoly szerepet játszanak. Ha kívántad már azt, hogy bár megvédhetnéd magadat, a családodat és a gyermekedet az otthoni balesetektől, akkor van egy jó hírünk. Ugyanis az életvédelmi relé beszerelését követően a lakásod biztonsága hirtelen megsokszorozódik.

 

Mi az életvédelmi relé és hogy működik?

Ez egy olyan védelmi kapcsoló, amely folyamatosan figyeli az áramerősséget. Ha a szerkezet úgy érzékeli, hogy valahova máshová folyik az áram, akkor egyszerűen lekapcsol. Tehát például ha te az udvaron éppen az árammal működő fűnyíróval dolgozol és véletlenül elvágod a zsinórt, a Fi relének köszönhetően gyakorlatilag semmit nem veszel ebből észre azon kívül, hogy leáll a fűnyíró. Amennyiben viszont nincs beszerelve ez a kapcsoló az otthonodba, ez a szerencsétlen mozdulat akár az életedbe is kerülhet. A szerkezet nem fogyaszt áramot, így gyakorlatilag észrevehetetlen egészen addig, amíg minden rendben van az áramkörökben.

 

Kötelező a beszerelése?

Az aktuális szabályozásnak megfelelően a Fi relé az olyan új építésű elektromos szekrények kötelező része, melyeket általános használatra terveztek és maximum húsz Amper névleves áramú csatlakozóaljzatok számára telepítettek. A régebbi kapcsolószekrények esetében az életvédelmi relé beszerelése nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott.

 

Hol hasznos a Fi relé használata?

Valójában bárhol, ahova be van vezetve az áram, legyen szó lakásról, házról vagy üzlethelyiségről. Hiszen gondolj csak bele, mennyi elektromos eszköz vesz minket körül! Egy meghibásodott laptop – vagy telefon töltő ugyanolyan életveszélyes lehet, mint a fűnyíró elvágott zsinórja vagy egy zárlatos kávéfőző. Különösen hasznos a relé beszerelése olyan otthonokban, ahol kisgyermek él, hiszen korukból adódóan óhatatlan, hogy belenyúl a konnektorba vagy piszkálja az áram alatt levő hosszabbítót. Természetesen a felfedező körútra induló gyermekekre fokozottan oda kell figyelni, számukra elérhetetlenné kell tenni a konnektorokat, ám a relé ennek ellenére is megóvhatja őket, ha esetleg mégis az áramforrás közelébe férkőznek.

Iratkozz fel hírlevelünkre a hasznos blog bejegyzésekért!

Hogyha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre alább. Javarészt hasznos tanácsokat fogsz kapni villanyszerelés, illetve világítástechnikai kérdésekben, időnként ackiós ajánlatokat. A következő bejegyzésünk a napelemes lámpákról fog szólni, hogy miért és hogyan, illetve hol érdemes használni!

Ne maradj le, iratkozz fel most!

Webáruház készítés